Tradycyjne specjały regionu mazurskiego
Mazury to jeden z najpiękniejszych i najczęściej wybieranych kierunków w czasie wakacyjnych wyjazdów. Są doskonałym potwierdzeniem tezy, że warto podróżować po naszym pięknym kraju. Spokój, cisza, sielska atmosfera, bujna zieleń lasów i błękit jezior zachęcają do wybrania Mazur na miejsce letniego wypoczynku. Historia i tradycje regionu to dodatkowe elementy, które upewniają nas, że to znakomity wybór.
Bogactwo pochodzące z różnych kultur
Jedną z wizytówek regionu są jego tradycje kulinarne. Położenie geograficzne, oddziaływanie sąsiednich kultur oraz meandry historii wpłynęły na obecną kuchnię regionu. Mazury są doskonałym przykładem mieszania się różnych kultur. Oprócz tradycyjnych polskich dań wśród tradycji kulinarnych Mazur są również domieszki kuchni niemieckiej i kresowej. Tworzy to wspaniałą mozaikę przepysznych smaków, których warto spróbować, będąc w tamtym rejonie Polski.
Sekretne receptury chronione przez gospodynie, produkty występujące na danym terenie, tradycyjne sposoby wykorzystywane do produkcji żywności oraz jej przechowania – to wszystko składa się na bogactwo i oryginalność tradycji kulinarnych.
Pyszna wizytówka Mazur
Warto zanurzyć się w smakach Mazur, szczególnie jeśli mamy okazję być w miejscu oferującym wspaniałe i przepyszne potrawy. Hotel SPA Dr Ireny Erisoferuje w swoich restauracjach tradycyjne potrawy w nowych odsłonach. Są one przygotowywane przez renomowanych szefów kuchni i bazują na regionalnych, świeżych produktach sezonowych opatrzonych stosownymi certyfikatami. Idea slow food pozwala na celebrowanie potraw każdego dania, a radość przynoszą niezwykłe smaki i aromaty. Posiłki serwowane są w niezwykle klimatycznych i eleganckich pomieszczeniach restauracji.
Mazury to miejsce, gdzie dosłownie na wyciągnięcie ręki mamy dostęp do świeżych ryb, grzybów, jagód i aromatycznych ziół. Czyste powietrze i wody sprawiają, że produkty ziemi mazurskiej mają doskonałą jakość. Rozsmakujesz się tam w zdrowych owocach i warzywach, doskonałych serach produkowanych z mleka krów pasących się wśród zielonych łąk oraz miodach w wielu rodzajach.
Dawne zasady zdrowego żywienia
Kuchnia ziem mazurskich nie była nadmiernie tłusta ani słona. Kaloryczność potraw była istotna dla potrzebujących sporego zapotrzebowania energetycznego ciężko pracujących w gospodarstwach i na polach mieszkańców. Gospodynie doskonale orientowały się, jak przygotować potrawy dla domowników i zachować ich prozdrowotne właściwości. Często jadano świeże warzywa, a w sezonie zimowym kiszonki z ogórków, brukwi czy kapusty. Chętnie wykorzystywano aromatyczne zioła. Łatwy dostęp do ziemniaków, kasz i nabiału kształtował codzienny jadłospis. Mięso było prawdziwym rarytasem jadanym tylko od święta, wędliny przechowywano na strychach lub w tzw. zachowankach, gdzie suszyły się razem z ziołami.
Czego warto spróbować? Ciekawe regionalne nazwy i fantastyczne smaki
Ryby to prawdziwy skarb Mazur. Zupa ucha, czyli rybny bulion lub zupa z szyjek rakowych to jedne z tradycyjnych zup rybnych. Smażona sielawa w zalewie octowej, zapiekanka ze szczupaka i węgorze w różnych postaciach to kolejne potrawy oparte na rybie. Wśród nich są również wspaniałe smażone stynki będące jednym z ulubionych przysmaków Mazurów. Te ryby żyją tylko w kilku mazurskich jeziorach i charakteryzują się tym, że gdy są świeże, to mają niesamowity zapach ogórków. To wszystko to jednak tylko mały fragment bogatej oferty regionu!
Każdy turysta odwiedzający mazurskie rejony powinien spróbować autentycznego, pochodzącego stąd dania, jakim są plińce z pomoćką. Częściej używana nazwa to po prostu smażone placki ziemniaczane z twarogiem. Najczęściej są one przekładane plasterkami boczku, a całość doskonale podkreśla sos powstający z połączenia twarogu, czosnku, cebuli i szczypiorku.
Dzyndzałki to bardzo ciekawa nazwa kolejnej tradycyjnej potrawy. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że są to zwyczajne pierogi, jednak sekret ich oryginalności tkwi w farszu. Najczęściej jest to hrećka, czyli po prostu kasza gryczana. Wówczas potrawa podawana jest ze skrzeczkami, czyli ze skwarkami z boczku. Dzyndzałki z gęsiną, farszem rybnym, a szczególnie z wędzonym pstrągiem to poezja smaku, której warto spróbować.
Farszynki to danie z mięsno-jajecznym farszem zamkniętym w delikatnym ziemniaczanym cieście. Wyśmienicie smakują z czerwonym barszczem lub rosołem.
Doskonałym połączeniem kuchni polskiej i niemieckiej jest karmuszka,czyli zupa gulaszowa z fasolą – niesamowicie sycąca!
Wyjątkowe przysmaki
Wśród deserów prawdziwym rarytasem jest tradycyjny sękacz. Pochodzenie tego przysmaku jest datowane na średniowiecze, kiedy to stare bałtyckie plemię Jaćwingów składało w darze bóstwom ofiary z mięsa, ciast i miodu. Sękacz ma bardzo charakterystyczny kształt. Płynne ciasto wylewane jest na drewnianą spiralę obracającą się nad ogniem. W ten sposób powstaje ciasto z biszkoptowo-tłuszczowej masy. Warto spróbować tego wyśmienitego wypieku.
Kolejnym wyjątkowym przysmakiem regionalnym jest dylewska szynka dojrzewająca produkowana według tradycyjnej receptury w Kalinówce obok przepięknego Parku Krajobrazowego Gór Dylewskich. Szynka trzymana jest w wyjątkowej zalewie przez wiele dni, następnie wędzona, a później trafia do ciemnego i suchego miejsca. Okres produkcji trwa niemal cały rok. Ten przysmak został wpisany na Listę produktów tradycyjnych.
Mazury są wyjątkowym miejscem pełnym niepowtarzalnych smaków. Turyści odwiedzający ten region mogą poznać tradycyjne potrawy i cieszyć się ich wspaniałymi walorami. Każdy, kto ceni dobrą kuchnię, w której składniki pochodzą ze zdrowych upraw, będzie zachwycony przysmakami Mazur.